onsdag 19. februar 2014

Intervju med Jack Dangermond

Her er et intervju med Jack Dangermond (beklager reklamen i starten av videoen):
Det som er utrolig kult er at det er brukt CityEngine eksempelet fra Ørsta -Volda Flyplass i denne videoen :-)

tirsdag 18. februar 2014

Roger Tomlinson

I 2002 deltok jeg for første gang på Esri brukerkonferanse i San Diego og ble fasinert av en eldre mann med skjegg som delte sine tanker om "Managing a GIS". Husker at jeg ble forbauset over at en mann som var nesten 40 år eldre enn meg selv var så oppdatert på det nyeste innen teknologien. Som ny i bransjen var det spennende å høre historien fra en som hadde vært med helt fra starten av. Ja, for Roger Tomlinson ble virkelig omtalt som "the father of GIS". Forrige uke døde denne GIS -legenden.
Les Jack Dangermonds minneord til sin venn og kollega Roger Tomlinson.

torsdag 13. februar 2014

GIS i Skolen

Ettersom jeg får en del henvendelser fra lærere som ønsker å benytte GIS i undervisningen, så vil jeg gjennom dette innlegget gjerne dele noen tanker og nyttige linker.
Noe av det som jeg syns er viktigst når man presenterer GIS for elever, er å få de til å forstå hvordan de kan lære med GIS og ikke bare om GIS. Ved å ta i bruk GIS i undervisningen gir man elever muligheten til å forstå verden og se sammenhenger på en annen måte enn om de kun lærer seg det som står i lærebøkene.

Her er noen nyttige linker som kan benyttes i undervisningen:
* Hva er GIS?
* Hvordan blir moderne kartdata til?
* Fortell en historie ved å sette kartet i fokus

GIS er et verktøy som man kan ta i bruk i de fleste fag.
Under følger noen eksempler på bruk:
* Biologi: F.eks. bruke GIS ved innsamling av planter i felt. Videre er det mulig å analysere de forskjellige artenes utbredelse basert på jordsmonn, klima etc. Jeg hadde selv biologi som fordypning på videregående og skulle gjerne ha kartfestet feltsamlingen min. Hvis man i biologitimen ønsker å aktualisere dagens værforhold rundt omkring i verden, så kan man benytte Our Oceans --LIVE som inneholder 94 oppdaterte bilder fra webkamera satt opp langs kysten i hele verden (til og med Moskenes).
* Historie: Visualisering av flyttemønster, byutvikling og landegrenser. Et eksempel her er historiske flybilder fra Skedsmo kommune.
Har også et eksempel fra Kristiansund, hvor dagens flybilder sammenlignes med flyfoto fra 1947.
* Religionsvitenskap: Esri Canada har laget et Religionskart kart hvor landene er symbolisert med utgangspunkt i den religionen som har størst oppslutning. Jeg har tro på at det dukker opp spørsmål hos elevene når de studerer dette kartet, f.eks. "Hvorfor er Sri Lanka symbolisert med rød farge (buddisme), mens India er symbolisert med brun farge (hinduisme)?"
* Samfunnsvitenskap: Esri er flinke til å komme opp med tidsaktuelle webkart. Akkurat nå finnes det mange OL-kart ute på ArcGIS Online. Ettersom jeg ikke er så interessert i sport har jeg valgt et annet eksempel (som forøvrig står i voldsom kontrast til OL), nemlig Krisen i Syria.

Esri Canada har tilrettelagt mye undervisningsmateriell for bruk i undervisning, helt fra barneskolenivå og opp til universitetet. Sjekk ut Lesson Planner. Geodata har fått tillatelse til å spre informasjon om dette til lærere i Norge.

Følg meg på Twitter. Jeg bruker #GISiSKOLEN som tag når jeg twitrer om ting som kan være relevant for lærere.
Lykke til og ta kontakt dersom det er noe dere lurer på!

ArcGIS for Storytelling

Det å plassere kartet i fokus når en skal fortelle en historie engasjerer brukerne på en helt ny måte.
Esri har opprettet en ny side som heter ArcGIS for Storytelling. Her finnes et galleri med mange eksempler på hvordan Storymaps har blitt brukt til å fortelle en eller annen historie.

Noen av mine favoritter er:
Historien om Titanic. Kartet inneholder historien til alle passasjerene. Hvor de kom fra, hvor de skulle, alder, om de omkom eller ikke, hvilken klasse de reiste på etc.  Dette kartet kan benyttes i undervisning om utvandringen til USA.

Flyktningeleirer, de 50 største: Dette kartet inneholder informasjon om de 50 største flyktningeleirene i verden. Kartet inneholder litt informasjon om hver leir, bl.a. hvor flyktningene kommer fra. Ved å studere kartet ser vi at de 4 største leirene ligger i Kenya og inneholder flyktninger fra Somalia.

Arkitektur i San Diego: Jeg har selv studert kunsthistorie med fokus på arkitektur, så jeg syns det er interessant å bruke kartet til å presentere forskjellige byggverk. Har også vært ved og i mange av disse bygningene i San Diego, så da er det ekstra gøy å se på de. Samme mal kan benyttes dersom man ønsker å koble bilder og tekst fra en ferietur til kartet.


Her er et norsk ArcGIS Online kart som jeg vil dele med dere:
Flybilder fra Drammen fra både 1939 og 2013. Her kan man sammenligne disse opp i mot hverandre for å se hvordan byutviklingen har vært.

Hvordan kan man lage egne Storymaps?
Les mer om det her.