Det å plassere kartet i fokus når en skal fortelle en historie engasjerer brukerne på en helt ny måte.
Esri har opprettet en ny side som heter ArcGIS for Storytelling. Her finnes et galleri med mange eksempler på hvordan Storymaps har blitt brukt til å fortelle en eller annen historie.
Noen av mine favoritter er:
Historien om Titanic. Kartet inneholder historien til alle passasjerene. Hvor de kom fra, hvor de skulle, alder, om de omkom eller ikke, hvilken klasse de reiste på etc. Dette kartet kan benyttes i undervisning om utvandringen til USA.
Flyktningeleirer, de 50 største: Dette kartet inneholder informasjon om de 50 største flyktningeleirene i verden. Kartet inneholder litt informasjon om hver leir, bl.a. hvor flyktningene kommer fra. Ved å studere kartet ser vi at de 4 største leirene ligger i Kenya og inneholder flyktninger fra Somalia.
Arkitektur i San Diego: Jeg har selv studert kunsthistorie med fokus på arkitektur, så jeg syns det er interessant å bruke kartet til å presentere forskjellige byggverk. Har også vært ved og i mange av disse bygningene i San Diego, så da er det ekstra gøy å se på de. Samme mal kan benyttes dersom man ønsker å koble bilder og tekst fra en ferietur til kartet.
Her er et norsk ArcGIS Online kart som jeg vil dele med dere:
Flybilder fra Drammen fra både 1939 og 2013. Her kan man sammenligne disse opp i mot hverandre for å se hvordan byutviklingen har vært.
Hvordan kan man lage egne Storymaps?
Les mer om det her.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar