torsdag 20. mai 2010

ArcGIS 10

Dagens innlegg skal handle om ArcGIS 10. Ser veldig fram til at den kommer i løpet av sommeren. Har hørt om ArcGIS 10 (tidligere 9.4) så lenge, så nå er det på tide at den kommer.

ESRI har en egen side som omhandler ArcGIS 10:
http://www.esri.com/software/arcgis/whats-new/index.html
Her finner dere videoer, liste med nyheter, samt noen vanlige spørsmål rundt versjon 10.

Hvilke nyheter vil jeg trekke fram?
1) Mulighet for å sjekke ut lisenser fra et flerbruker miljø.
ArcGIS desktop produktene er lisensiert på to forskjellige måter; enbrukerlisenser og flerbrukerlisenser (også kalt flytende lisenser). Enbrukerlisensene kan kun installeres på en maskin og er dermed lite fleksible dersom det er mange i oganisasjonen som trenger programvaren bare av og til. Flerbrukerlisensene kan installeres på ubegrenset antall maskiner i samme nettverk, og en lisensserver i nettverket holder styr på antall lisenser som er i bruk. Begrensningen med flerbrukerlisenser i dag er at man må være koblet til sitt interne nettverk for å benytte lisensene. Brukere med behov for å ta med ArcGIS ut i felt, på hytta eller i kundebesøk, har derfor valgt enbrukerlisenser. Med ArcGIS 10 blir det mulig å sjekke lisenser ut av et flerbrukermiljø, denne funksjonen heter Borrow.
En ting som er mulig i dag, men som ikke mange er klar over, er funksjonen Reserve. Den gjør det mulig å reservere lisenser for enkelte brukere.

2) Forbedret redigeringsfunksjonalitet
Noen syns det er er komplisert å redigere i ArcGIS fordi man må huske å sette riktig "Target Layer", definere "Task" (oppgave) og velge riktig konstruksjonsverktøy, før man kan begynne å tegne i kartet. Med ArcGIS 10 får du mulighet til å opprette maler for de objektene som skal redigeres. Disse malene inneholder info om hvilket lag objektet lagres i, hvike egenskaper objektet skal få og hva som skal være default konstruksjonsverktøy for redigering av objektet. Slike maler gjør det veldig enkelt for deg som skal redigere objektene. Du bare velger en mal og starter å "tegne" objektet inn i kartet.
Under dette punktet må også nevnes at snappe funksjonaliteten er kraftig forbedret i ArcGIS10.

3) ArcGIS Explorer Online
Ny webbrowser basert versjon av ArcGIS Explorer.

4) Cloud GIS
Vet ikke helt om jeg har forstått alt rundt dette selv, men det høres fantastisk ut at man kan utvide sin GIS plattform ved å ta i bruk mulighetene for hosting av ArcGIS Server i et Amazon Machine Image (AMI). Betyr det at jeg som ArcGIS person slipper å bry meg med driftingen av selve serveren som kreves for å kjøre ArcGIS Server?

5) Catalog vindu i ArcMap
Lei av å ha både ArcMap og ArcCatalog oppe samtidig? Nå vil du ha catalogvinduet integrert i ArcMap, slik at du kan browse, søke og legge til data fra dette vinduet.

6) ArcGIS API for iPhone
Det skjer mye på innenfor feltgis (Mobile GIS) i ArcGIS 10 og API for iPhone er bare et eksempel. Det vil bli enklere å lage ArcGIS applikasjoner beregnet på publikum.

7) Kartproduksjon
Med ArcGIS 10 blir det mulig å automatisere større deler av kartproduksjonen ved bruk av python og map books verktøy.

8) Package Toolset
Package Toolset inneholder en del verktøy for å f.eks. kopiere alle lag i en mxd til en egen mappe. Her finner du også verktøyet Share Package som kan brukes til å publisere kartet på ArcGIS Online.

9) Forbedret bildebehandling
Denne kan jeg ikke så my om, men se video på:
http://www.esri.com/software/arcgis/whats-new/new-features.html#f3

10) Mange nye geoprosesseringsverktøy
Her kan nevnes "Split Line At Point", "Contour Annotation", "Points To Line".

Så det er bare å se frem til at ArcGIS 10 er på plass!

2 kommentarer:

  1. Points to Line,,, Yiihaaa. Endelig

    SvarSlett
  2. Bra oppsummering! - slike kortfattede oversikter over "what's in it for me" liker vi!

    SvarSlett