onsdag 19. mai 2010

Hva er GIS?

Forkortelsen GIS står for Geografisk Informasjonssystem.

Et geografisk Informasjonssystem er et Informasjonssystem som håndterer geometriske egenskaper (f.eks. koordinater) i tillegg til annen informasjon.

Men hva er egentlig et informasjonssystem? Enkleste form for et informasjonssystem er et arkivskap, der informasjon blir lagret og kan lett søkes etter pga. at informasjonen er sortert alfabetisk eller etter årstall.

Når vi snakker om et informasjonssystem i dag viser vi til datasystemer hvor informasjon kan registreres, lagres, bearbeides, analyseres og presenteres. I et geografisk informasjonssystem lagres geografiske objekter med tilhørende egenskaper og disse presenteres gjerne i form av et kart.

Hvorfor gidder jeg å blogge om GIS ? Så langt virker kanskje dette litt nerdete?

I denne bloggen kommer jeg til å bruke mer tid på hvordan GIS brukes enn hva GIS er. Det er dette som virkelig er spennende. Med GIS kan man finne svar på spørsmål som ikke lar seg besvare uten GIS, noe jeg kommer til å komme tilbake til flere ganger.

Les om hvordan Avinor bruker GIS: http://www.tu.no/it/article245513.ece

Verdens første GIS -Analyse:
Dr. John Snow benyttet "GIS" i forbindelse med kolerautbruddet i London i 1854. Han plottet inn sykdomstilfellene og vannpumpene i kartet og analyserte de geografiske sammenhengene:
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Snow_(physician)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar