fredag 15. september 2017

Hjelp jeg har kjøpt ArcGIS!

Jeg er nok ikke den eneste som syns det er litt skummelt å starte opp med ny programvare. Jeg ser på meg selv som relativt oppegående når det gjelder håndtering av egen PC og IT-løsninger, men likevel er det en terskel hver gang jeg skal installere noe nytt. Slik er det også med mine kunder som skal i gang med ArcGIS plattformen for første gang.

Her er noe av det folk lurer på:
Hvor laster jeg ned programvaren? Hvordan er programvaren lisensiert? I hvilken rekkefølge bør jeg installere? Hvor finner jeg bakgrunnskart og annet innhold til kartet mitt? Hvordan kommer jeg i gang med ArcGIS Online? Finnes det gratis kursmateriell og andre hjelpedokumenter på nettet? Og hvor henvender jeg meg dersom jeg trenger hjelp?

Jeg har prøvd å gi svar på disse spørsmålene.

Ved bestilling av ArcGIS desktop får man tilgang til både de tradisjonelle ArcGIS desktop applikasjonene ( ArcMap og ArcCatalog) og den «nye» applikasjonen ArcGIS Pro som på sikt vil overta for ArcMap og ArcCatalog. Ingen grunn til panikk, ArcMap vil være supportert i mange år ennå, men videreutvikling skjer i ArcGIS Pro. Jeg anbefaler nye brukere å starte opp med ArcGIS Pro ettersom brukergrensesnittet er mer intuitivt og brukervennlig. Med en ArcGIS desktop lisens følger det også med en navngitt bruker i ArcGIS Online (1 navngitt bruker pr. ArcGIS for desktop lisens).


My Esri
Programvare lastes ned fra MyEsri. I en organisasjon er det gjerne en eller flere administratorer (ofte IT-avdelingen) som har tilgang til nedlasting fra MyEsri. Anbefaler at relevante installasjonfiler legges på en felles server, slik at brukerne kan aksessere installasjonfilene derifra ved installasjon på egne maskiner. 
Ved bestilling av ArcGIS programvare fra Geodata  får man en epost som inneholder en aktiveringslink slik at man får knyttet egen MyEsri bruker opp i mot Organisasjonens MyEsri konto.

Klikk på bildet for å forstørre

Hvis man ikke allerede har en MyEsri bruker må denne opprettes herifra.

ArcGIS Online
Ettersom ArcGIS Online følger med ArcGIS desktop får man også en aktiveringslink for å starte opp med ArcGIS Online. Hvis man har bare noen få ArcGIS desktop lisenser i organisasjonen bør det være en av ArcGIS desktop brukerne som aktiverer ArcGIS Online. I større organisasjoner med mange ArcGIS Online og ArcGIS desktop brukere anbefaler jeg at IT-avdelingen har en egen ArcGIS Online bruker for administrering av kontoen.
Se lenger ned i artikkelen info om hvordan man kommer i gang med ArcGIS Online.


Lisensiering
ArcGIS Pro kan lisensieres på forskjellige måter, men jeg anbefaler lisensiering igjennom organisasjonens ArcGIS Online. Det betyr at de som skal benytte ArcGIS Pro må ha en ArcGIS Online bruker. I ArcGIS Online er det enkelt å invitere inn nye brukere og tildele ArcGIS Pro lisenser til de som skal benytte programvaren.

De tradisjonelle ArcGIS desktop applikasjonene (ArcMap) må få lisenser fra MyEsri. Administrator har en fane der som heter licensing.
Klikk på bildet for å forstørreTil opplysning er Esri i ferd med å bevege seg bort fra flytende lisenser, i og med at ArcGIS pro baserer seg på en NamedUser lisensmodell.

Ved bestilling av tilleggsmoduler (f.eks. 3D Analyst) får man tilgang til funksjoner som ligger i denne tilleggsmodulen. Det er ikke behov for å installere noe mer på maskinen ettersom de mest vanlig tilleggsmodulene installeres med kjerneprogrammet, men lisens for tilleggsmodulen må authoriseres/tildeles. 

Installasjon og autorisering
Jeg anbefaler at dere sjekker systemkravene til ArcGIS Pro, eventulet ArcGISdesktop før installasjon. 
Begge komponentene er forholdsvis enkle å installere (trykk next-next..).
Ved installasjon av tradisjonelle ArcGIS desktop anbefaler jeg at dere installere ArcGIS desktop Background Geoprocessing (64 bit) i tillegg til ArcGIS desktop.

Klikk på bildet for å forstørreLisenser til de tradisjonelle ArcGIS desktop applikasjonene autoriseres ved hjelp av ArcGIS Administrator. Det er også her man eventuelt kobler seg opp mot en lisensserver dersom man benytter flytende lisenser.

Klikk på bildet for å forstørre

Lisens til ArcGIS Pro får man tildelt igjennom ArcGIS Online. Administrator av ArcGIS Online gjør dette under Organisasjons-fanen på ArcGIS Online.

Klikk på bildet for å forstørre
Hvordan komme i gang med ArcGIS Online?
Geodata har mange artikler på sin hjemmeside som omhandler ArcGIS Online:

Her er noen eksempler som hjelper deg i gang:


Søk og bruk av offentlige karttjenester i ArcGIS Online:

Ta i bruk ferdige maler for bruk i ArcGIS Online:

Bakgrunnskart og andre tjeneser

Når man har fått startet programvaren ønsker man gjerne å komme i gang med å lage egne kart basert på online karttjenester. Her er en artikkel som beskriver hvordan man får lagt til online karttjenester til ArcGIS: http://gisblogg.blogspot.no/2017/07/tilgang-til-online-karttjenester.html

Programvare fra Geodata
Dersom man har kjøpt NT for desktop eller andre tilleggsmoduler som er utviklet av Geodata kan disse lastes fra denne siden.

Dersom du mangler en GeodataOnline bruker opprettes den her.

Tilleggsmoduler til ArcGIS desktop (f. eks. NT for desktop eller Arealplan for ArcGIS) må installeres helt til slutt.


Kurs og support
Som kunde av Geodata/Esri har du tilgang til mange gratis kurs via Esri Training. Administrator av ArcGIS Online kan gi din ArcGIS Online bruker tilgang til disse kursene. Det gjøres ved å gå inn på organisasjonsfanen og aktiver Esri tilgang.

Klikk på bildet for å forstørre

Geoodata arrangerer mange kurs i sine lokaler i Oslo. Sjekk kurskalender her.

Som kunde har du også tilgang til Geodata support.

Lykke til med ArcGIS plattformen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar